SIKÇA SORULAN SORULAR

İmplant nedir?
Travma, çürük, endodontik veya periodontal nedenlerle diş kayıpları yaşanabilir. Eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla uygun malzemeden bir takım uygulamalar yapılmaktadır. Geleneksel olarak en yaygın uygulama kaplama, köprü ve damak protezleridir. Günümüzde ise en çok uygulanan uygulamalardan bir tanesi de, dokuya uyumlu bir materyal olan titanyumdan yapılan, diş kökü formatında ve vida şeklindeki yapay diş kökleridir. İmplantlar bu açıdan doğal dişlere en iyi alternatif olmasının yanı sıra fonksiyonel tıbbi bir cihazdır. Genel bir anlatımla diş eksikliği olan bölgeye yerleştirilen implantın çevresi kemik hücreleri tarafından sarılır ve yerleştirilen bu implant doğal diş gibi davranır. Bu yapılan implantlar sayesinde insanlar, zamanla kaybettikleri doğal dişlerinin yerine aynı konforunu sağlayan yeni yapay dişlere sahip olabilmekte ve yaşam konforlarını yeniden kazanabilmektedirler. Ayrıca implantlar sağlam bir çene yapısı oluşturarak dişlerin daha iyi çiğneme performansı göstermesine yardımcı olur. Diş implantları estetik açıdan doğal dişlere en yakın sonuçları sağlar ve uzun ömürlü bir çözüm sunar. Unutulmamalıdır ki diş implantı gerçek bir diş değil, eksik dişlerin yerine kullanılan bir protezdir. Temel olarak, diş hekiminin çene kemiğinize yerleştirdiği küçük bir titanyum aparattır. Tek bir dişi, birden fazla dişi veya tüm dişleri eksik olan hemen hemen herkes diş implantına adaydır.
İmplant hangi durumlarda uygulanabilir?
Günümüzde ister tek ister çok sayıda diş eksikliklerinde, hatta tüm dişlerin kaybedilmesi durumunda implant rahatlıkla uygulanabilir. Geçmişte tek diş eksiklikleri, sağlam olan komşu dişlerin küçültülerek geleneksel köprü protezi ile tedavi edilirken, günümüzde komşu olan sağlam dişlere zarar vermeden tek bir implant uygulaması ile sağlam ve estetik olarak eksikliğin giderilmesine olanak sağlar. Çok sayıda diş eksikliklerinde iki ya da daha fazla implant ile sabit köprü tedavisi yapılmaktadır. Tam dişsizlik durumunda ise tam protez denilen damak protezleri yapılır. Aksi halde fizyolojik olarak başlayan kemik erimeleri, çene kemiğinde gerilemeye ve hacminin de azalmasına sebebiyet verir. Aşırı kemik erimesi olduğunda da hastaya protez yapılmış olsa bile protez kullanamaz hale gelebilir. Tam protezlerde ayrıca çiğneme, konuşma problemleri ve tat alma sorunları yaşanmaktadır. Yine implant tedavisi ile tüm bu olumsuzlukların önüne geçilmiş olur. Daha tutucu implant destekli hareketli protez yapılabileceği gibi uygulanan implant sayısı artırılarak sabit köprü protezi de yapılabilir.
İmplant tedavisi herkese uygulanabilir mi?
Kemik gelişimi tamamlanmış, yeterli miktarda ya da yeterli miktara ulaştırılabilecek kemik yapısına sahip, normal yara iyileşmesi olan, sistemik sağlık problemi olmayan veya hekimi tarafından kontrol altında alınmış olan her bireye implant tedavisi uygulanabilir. Diş implantları eksik dişleri yerine kalıcı bir çözümle yeni bir diş yaptırmak isteyen herkese uygulanabilir. Ancak kemik gelişimi henüz tamamlanmamış olduğundan küçük yaştaki hastalarda (genel olarak 18 yaş altı) uygulanmaz.
İmplant işlemi sırasında ve sonrasında ağrı hissedilir mi?
İmplant uygulaması o bölgeye uygulanan lokal anestezi ile ağrısız şekilde yapılmaktadır. Operasyon sonrasında herhangi bir diş çekimi sonrasında oluşabilecek kadar hafif bir ağrı oluşabilir. Çene kemiğine uygulanan bir işlem olması nedeniyle hafif ödem de oluşabilir.
İmplant cerrahisi işlemi süresi ne kadardır?
İmplantta 2 aşamalı tedavi prosedürü izlenmektedir. İlk aşama implantın yerleştirilmesi, 2. aşama implant üstü protezin yapılmasıdır. İmplant operasyonu 1 implant için yaklaşık 10 dakika ile yarım saat arasında bir sürede tamamlanan bir uygulamadır. İmplantlar çene kemiğine yerleştirildikten sonra, iyileşme süresi oldukça kısadır. İmplant işlemi bitiriltikten sonra hekim tarafından hastaya gerekli uyarılar yapılır ve hastanın bir süre kullanacağı ilaçlar yazılır. Anestezinin etkisi geçtikten sonra hasta yemek yemeğe başlayayıp normal hayatına dönebilir. Bazı durumlarda diş implantı genel anestezi altında yapılabilmektedir. Bu durumda hasta 4-5 saat gözetim altında kalabilmektedir. Hasta gözetim sonrasında doktorun söylediklerine ve uyarılarına dikkatle uymak durumundadır. Hasta söylenenleri harfiyen uygulamışsa herhangı bir sorun yaşamamaktadır.
İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?
İmplantın en büyük avantajı diğer konservatif tedavi yöntemlerine oranla çok daha sağlam, rahat ve güvenilir olmasıdır. İmplantı bu kadar başarılı yapan önemli unsurlardan biride tek başına bir yapı olmasıdır. Herhangi bir yerden destek almaya ihtiyacı olmadığı için de diğer dişleri hiçbir zararı yoktur. Bir diğer önemli avantajı iyi estetik görünüm sağlamasıdır. Hastaya her istediğini yiyebilme özgürlüğünü sağlayarak sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sağlar. Böylece hastalar daha mutlu sosyal hayata sahip olur. İmplant tedavisinin önemli bir faydası da halk dilinde damak olarak bilinen ileri yaşlardaki hastaların kullandığı hareketli protezlere ürettiği etkili çözümlerdir. Hareketli protezlerin kullanımı zor olmakla birlikte altlarına yiyecek artıkları kaçabilmekte ve hijyenini sağlamak için sürekli çaba gerektirmektedir. Ağız içinde hareket ettikleri için çiğneme fonksiyonları zayıf olmaktadır. Diğer bir dezavantajı ise ağız içini komple kapladıklarından his kaybı oluşmakta ve kullanıcılarına çeşitli zorluklar yaratmaktadır. Günümüzde ise hareketli protezlerin yerine İmplantların üzerine yapılan sabit protezler almıştır. Bu sayede geleneksel protezlerde yaşan sıkıntılar tamamen ortadan kaldırılmıştır. İmplantlar hiç dişi olmayan total dişsiz hastaları dahi yeterli çene kemiği olması durumunda kalıcı çözümler üretmektedir. İmplantla yapılan protezler doğal diş formunda olduğu için sorunsuz olarak kullanılmaktadır. Bir diğer avantajı dental implantlar çiğneme güçlerini çene kemiğine aktarır ve bu durum sağlıklı bir çeneyi ve böylece yüz yapınızı korumanıza yardımcı olur. Bir dental implant çözümü doğal dişleriniz gibi görünür ve hissedilir – gerçekten görünür bir fark yoktur. Konuşurken, gülerken, yemek yerken ve hatta öpüşürken kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Dental implantlar çenenize doğal dişler gibi sağlam bir şekilde tutturulur. Protez kısmıyla birlikte tekrar doğal bir şekilde ısırabilir ve çiğneyebilir ve sevdiğiniz yemekleri yiyebilirsiniz.
İmplant tedavisi garantili bir tedavi midir?
İmplant öncesi hastanın genel sağlık durumu, varsa kullanılan ilaçlar, kemik yapısı ve ağız içi durumu uzman hekim tarafından klinik ve radyolojik olarak değerlendirilerek tedaviye uygunluğuna karar verilir. Sağlıkla ilgili tüm tedavilerde garanti vermek doğru bir yaklaşım değildir. Ancak yapılan operasyon tekniğine, kemiğin uygunluğuna ve hastanın ağız hijyeninin sağlıklı olmasına bağlı olarak implant uygulamasında %90-95 başarı sağlanmaktadır.
İmplant pahalı bir tedavi midir?
Tedaviden önce başlangıçtaki tanı ve maliyet planı diş hekiminiz tarafından belirlenir. Maliyet kaç implantın gerektiğine ve yeterli kemiğin olup olmadığına bağlıdır. Diğer faktörler arasında özel cerrahi gereksinimler, özel laboratuvar çalışması ve ayrıca protezin ve diş hekimi ve dental teknisyenin ücretleri vardır. Birden fazla uzun süreli işlem gerektirdiği için ve maliyeti göz önüne alındığında rutin diş hekimi hizmetlerinden daha yüksek bir harcama gerektirir. İmplant tedavisi tamamlanan hastalarda, implant uygulamasının avantajlarını göz önünde bulundurululduğunda, hastaların yaptıkları harcamaların karşılığını aldıkları görülmektedir. İmplant tedavisinin ücretlendirilmesi bazı faktörlere bağlıdır. Dental implant tedavisinin maliyeti vakanın kompleks olmasına göre değişir. İmplantlar geleneksel restorasyonlara göre maliyet etkin bir alternatiftir ve yaşam kalitesini arttırırlar. Dental implantlar gelecekteki rahatlığınız açısından uzun dönemli bir yatırımdır.
İmplantların iyileşme süreci nedir?
Bilindiği gibi bu tedavinin süreci hastadan hastaya değişiklik göstermekte ve bazı durumlarda bu süreç uzayabilmektedir. Bu sebeple kesin bir zaman aralığı vermek mümkün değildir. Çünkü her tedavinin hastaya özel olarak belirlenmesi gerekir. Hastanın çene kemiğinin durumu, diş eti sorunları, genel ağız ve vücut sağlığı gibi faktörler implant tedavisi süresinin değişkenlik göstermesine neden olabilmektedir. Yine de standart bir tedavi sürecinin 3 ile 6 ay arası sürdüğü söylenebilir. Alt çene kemiği daha sert olduğu için daha kısa zamanda iyileşme olur. Üst çene kemik kalitesi düşük olduğu için iyileşme daha geç oluşur. İmplantlar yerleştirildikten hemen sonra üzerlerine sabit dişlerin takıldığı durumlarda 2-3 ay beklenmeden dişler takılmış olduğundan hastaların 2 ay süre ile yumuşak besinleri yemeleri önem taşır.
İmplantın ömrü ne kadardır?
İmplantların ömürleri diğer konservatif diş tedavilerine kıyasla çok daha uzun ömürlüdür. Yapılan araştırmalara göre titanyumdan üretilen 30 yıl önce yapılan implantların bile yüksek oranda varlıklarını korudukları gözlenmektedir. İmplantların neden bu kadar uzun ömürlü olduklarını anlamak için titanyumun özelliklerine bakmak daha açıklayıcı olabilir.
  • Çelikten daha dayanıklı ve hafiftir
  • Titanyum kırılmaya ve bükülmeye karşı mekanik dayanıklılığı çok yüksektir.
  • Titanyum çok kuvvetli bir paslanmazdır.
  • Titanyum çok yüksek derecede ısıya dayanıklıdır.
  • Titanyum, birçok kuvvetli kimyasal’dan etkilenmez.
İmplant tedavisinde kullanılan titanyumun kanser yapar mı?
“Titanyum implantların kanserle ilişkisi yok” İmplant yapılan malzeme vücuda yüzde yüz biyouyumlu olan titanyumdan yapılmaktadır. Vücuda karşı bilinen hiçbir yan etki ve zararı bulunmamaktadır.İmplant kesinlikle kanser yapmaz bununla ilgili hiçbir bilimsel bilgi mevcut değildir. Bunun yanı sıra titanyumun, sağlamlığı, hafifliği ve toksik olmamasının yanı sıra biyouyumluluk ve kemik entegrasyonunun çok iyi olması dolayısıyla implant yapımında en çok tercih edilen metaller arasındadır.
İmplantın ömür boyu garantisi var mıdır? İmplantı kaç sene kullanabilirim? İmplant tedavisi her zaman başarılı sonuç verir mi?
Günümüzde implant tedavisi, gelişen diş hekimliği, materyal biliminin gelişimi, uzman hekim sayılarının artması ve tedavi olanakları sayesinde kusursuza yakın sonuçlar vermektedir. İmplant diş uygulamalarında başarı oranlarının %98'lerin üzerine çıktığı belirtilmektedir. Buna ek olarak implant diş ömrü de tıpkı doğal dişler gibi yıllarca kullanmaya uygundur. Ağız ve diş bakımınıza önem verdiğiniz takdirde bir ömür boyu sorun yaşamadan kullanmanız kuvvetle muhtemeldir. Yapılan implantlar ağızda ömür boyu kalacak şekilde yapılıyor. Ancak bunun için net bir süre verilmesi doğru değildir. Hasta yapılan implant bölgesine çok iyi bi şekilde bakarsa ve düzenli rutin kontrollerini aksatmazsa çok uzun seneler sıkıntısız bi şekilde kullanabilir.
İmplant tedavisi riskli mi?
Her tıbbi müdahalede olduğu gibi implant tedavisinde de çeşitli risklerden bahsetmek mümkündür. Ancak sürecin deneyimli ve çene cerrahisi alanında uzman bir diş hekimi tarafından yönetilmesiyle implant tedavisi riskleri ve olası komplikasyonları da en aza inmiş olur. Günümüzde implant tedavisi ve implantların güvenli ve başarılı bir tedavi yöntemi olduğu iyi bir şekilde belgelenmiştir.
Çene kemiğinin yeterli olmadığı durumlarda implant tedavisi nasıl yapılır?
Hekimin fiziksel implant muayenesi ve radyolojik görüntülemeler sonucunda, hastanın çene kemiğinin yetersiz olduğuna karar verilirse, uygulanabilecek farklı tedaviler vardır. En pratik yöntem yapay kemik tozları kullanarak kemik dokunun yoğunluğunu artırmaktır. Ancak çene kemiğinin çok ince olduğu durumlarda bu yöntem yeterli gelmeyebilir. Böyle durumlarda ağzın farklı bir bölgesinden kemik alarak o eksik bölgeye nakletmek mümkündür. Ayrıca box, sinüs lifting ve greftleme gibi kemik miktarını artırmak için kullanılan farklı yöntemler de mevcuttur.
İmplant ameliyatı sonrasında diş bakımı nasıl yapılır?
İmplant işleminden sonra protez diş yerleştirilmesine geçen sürede iyi bir ağız bakımı gereklidir. İyi bir ağız ve diş bakımı olmadığı takdirde bu sürecin çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle aksaması olasıdır. Bu nedenle implant tedavisinde ilk gün son derece önemlidir. 24 saat boyunca diş fırçalamak, gargara yapmak, sigara içmek gibi bölgeye zarar verebilecek aktivitelerden uzak durmak gerekir. Bunun sonrasında hasta yavaş yavaş gündelik aktivitelerine dönebilir. Ancak süreç boyunca ağız ve diş temizliğine dikkat edilmeli, ayrıca yemek yerken implant tedavisi uygulanan bölgeye baskı yapılmamalıdır. Dikkatli oral hijyen en sağlıklı ve en hızlı iyileşmeyi sağlamaya yardımcı olur. İmplantlar dişler gibi diş fırçasıyla fırçalanarak temizlenmelidirler. Yetersiz bakım implant çevresinde bir enfeksiyona neden olabilir. Bu durum implantın ömrünün kısalmasına sebep olur ve implant çevresinde operasyon yapılması gerekebilir. İyi ağız bakımı ve diş hekimine 6-12 ayda bir kontrole gitmek implantların maksimum süre kullanılmasını sağlar.
Bir günde implant nedir?
Bir günde İmplant tedavisi kliniğine geldiğiniz gün implant uygulaması geçirerek yeni kalıcı dişiniz ile klinikten ayrılmanız anlamına gelmektedir. Hastalar bu yöntemle implantın kemiğe kaynama süresince dişsiz beklemek zorunda kalmazlar. Ancak unutulmamlıdır ki her hastanın durumu farklıdır ve bazı basit prosedürler minimum sayıda konsültasyonla yapılabilirken, vakaların çoğunluğu haftalar veya aylar süren tedaviyi gerektirir.
İmplant tedavi sonrası yüzümde ağrı, morarma ya da şişme olur mu?
İmplant ameliyatı lokal veya bölgesel anestezi altında yapıldığından işlem esnasında hasta ağrı acı hissetmemektedir. Ameliyat sonrası ise iki üç gün hafif hassasiyetler rahatsızlıklar olabilir bunun için de hekim bu rahatsızlıkları en aza indirmek için ilaç reçete edecektir. İmplant operasyonu cerrahi bir işlem olduğundan yüzde şişlik ya da bi miktar morarma olması normal kabul edilmektedir.Her hastada şişme olmayabilir, bu kişinin hassasiyet durumuna bağışıklık sistemine, yapılan ameliyatın boyutuna kapsamına kemik ilavesi yapılıp yapılmamasına göre değişiklik göstermektedir. Cerrahi işlem ne kadar kapsamlı olursa buna oranla şişkinlik de olması normal kabul edilmektedir. Fakat operasyondan dört beş gün veya sonrasında şişlik oluşuyorsa hasta mutlaka hekimine danışmalıdır.
İmplant işlemi yapıldıktan ne kadar sonra protezimi yaptırabilirim?
Her hasta ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Süreci en iyi hekiminiz belirtecektir. Ortalama süreçleri belirtmek gerekirse genellikle ortalama alt çene için 2-3 ay üst çene için 3- 4 ay implantın kemiğe kaynaşması(osteointegrasyon) beklenildikten sonra protezler yapılabilir. Eğer kemik ilavesi güçlendirilmesi işlemi de yapıldıysa bu süre 5-6 ayı bulabilir.
Hiç dişim yok kaç tane implant yaptırmalıyım?
Bunu genellikle hekim muayene ve röntgenden sonra kemiğin durumuna, kişinin sistemik durumuna göre değerlendirip karar verir. Kişinin seçeceği proteze göre de implant sayısı değişebilir. Genel olarak kemik durumu iyiyse ve hasta sabit protez istiyorsa alt çeneye 6-8, üst çeneye 6-8 adet yapılabilir.
İmplantlarda ne marka implant yaptıracağım önemli midir?
Dünya genelinde 600 den fazla implant markası bulunmaktadır. Yerli ve ithal olarak bu markalar ayrılmaktadır.Yaptıracağınız implantın dünya genelinde uzun yıllardan beri var olan ve kullanılan bi implant markası olması, yıllar sonra bile bir sorun olduğunda parça temininin yapılabilmesi açısından önem taşımaktadır. Buna karar verirken hekiminizle beraber bu koşulları konuşarak karar verebilirsiniz.
Sigara ve alkol kullanıyorum, implant yaptırabilir miyim?
Günde bir paketten fazla sigara içen bireylerde implantın uzun yıllar ağızda sağlıklı şekilde kalması riske edilmiş olur. Sigare içen ve alkol kullanan hastalarda implant yapılamaz diye bir literatür bilgisi bulunmamakla birlikte sigara kullanmayan bireylerde daha uzun yıllar sorunsuz şekilde implantlar ağızda kalabilmektedir. Özellikle ameliyat yapıldıktan sonra 2-3 güne kadar kesinlikle sigara içilmemelidir. Bu sürede yara ağızları açık olduğu için sigara dumanı direkt implant çevresine yayılmakta ve açık olan yaranın iyileşmesini olumsuz etkiler ve bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olur.
İmplant sonrası MR veya Tomografi çektirebilir miyim?
MR cihazları mıknatıs özelliği olan maddeleri kendine doğru çeker fakat implant titanyum malzemesinden üretilmektedir. Titanyumun mıknatıs özelliği yoktur dolayısıyla MR cihazları açısından herhangi bir sakıncası yoktur. Tomografi cihazları için de aynı prensip geçerli olduğundan, implanta sahip kişiler MR da tomografi de çektirebilirler.
Hangi durumlarda implant uygulaması hekim teşhisine bağlıdır?
  • Sigara kullanımı yüksek olan bireylerde
  • Kronik diyabet (şeker) hastalarında
  • Kronik rahatsızlıklara sahip hastalarda
  • Hamile bireylerde
  • Madde bağımlısı olanlarda
  • Sistemik hastalıkları bulunan hastalarda
  • Kemik gelişimi henüz tamamlanmamış genç bireylerde
İmplantların vücut tarafından reddedilme riski var mıdır?
Yüzey özellikleri konusunda yapılan araştırmalar, titanyumun doku dostu olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, implant üretiminde uzun süredir titanyum kullanılmaktadır. İmplantın vücut tarafından reddedilmesi, yani doku reddi oluşması söz konusu değildir. Fakat, iyileşme döneminde gelişen enfeksiyonlar ve hastalar tarafından ağız hijyenine dikkat edilmemesi, fazla alkol ve sigara tüketimi gibi etkenler; implantın kemik ile birleşmesini engelleyebilir. Buna bağlı olarak implant kaybedilebilir. Düzenli diş hekimi kontrolleri ve iyi bir ağız hijyeni sayesinde implantlarınızın ömrünü uzatabilirsiniz.
İmplantları protezlerde olduğu gibi çıkartılabilir mi?
İmplant sökülebilir mi? Kısaca evet. Her ne kadar diş eksikliğini gidermede kalıcı bir çözüm olsa bile implant sökülebilir. Diş hekimleri hasar, doku büyümesi ve ağrı gibi sebeplerden ötürü implantı sökmek isteyebilirler. Ancak çoğu zaman gerekçe yer değiştirmektir. Diş implantı belirli sebeplerden ötürü doğru hizada değilse diş hekiminiz onu çıkarıp yeniden konumlandırabilir. Her dişin düzgün şekilde hizalanması şarttır. Revizyon olarak adlandırılabilecek bu süreçte erken müdahale çok önemlidir. Diş hekiminiz implantı tedavisinde başarısız olursa onu çıkarmak zorunda kalabilir. Enfeksiyon gibi çeşitli problemlerin ortaya çıkması bununla ilgilidir. Ayrıca implant kendiliğinden düşecek düzeydeyse çıkarılıp yeniden takılabilir. İmplant çıkarma işlemi hastadan hastaya farklılık gösterir. İşlemin kolaylığı implantın ağızda geçirdiği süreye göre değişiklik gösterir. İmplant çıkarıldıktan sonra sağlık durumunuz uygunsa yeni implant yapılabilir. Ancak bunun için bir süre beklemek gerekmektedir. Diş hekiminiz gerekli incelemeleri yaptıktan sonra implantın nasıl çıkarılacağına karar verir. Erken evrede müdahale edilirse implant kemikle bütünleştirilmeden çıkarılabilir. İmplant çıkarma ile implant yaptırma işlemi arasında büyük fark yoktur.
İmplant sonrasında gerçek diş gibi mi olacak?
Diş estetiği uygulamaları ile sadece dişlerin fonksiyonel yapısı ve sağlıklı bir şekilde ağız içerisindeki varlıklarını sürdürmeleri hedeflenmez. Aynı zamanda yeni dişlerin doğal ve sanki sonradan yapılmamış gibi estetik durması da beklenir. Bu anlamda implant tedavisi sunduğu ileri teknoloji ile ve ağızdaki dokularla uyumlu olan materyaller sayesinde hastaların beklentilerini klinik ve profesyonel olarakta karşılar. Bütün bunların yanında hastaların estetik konusunda hassasiyetlerini son derece doyurucu bir şekilde karşılar. İmplant dişler, diğer protez ve kaplamalardan ayrı olarak ağız içerisinde sanki hep var olmuş gibi doğal dururlar. Doğaldan kasıt sadece sağlamlık ya da renk değildir; dişin yapısının doğal dişlerle olan uyumudur. Bu nedenle implant tedavileriyle estetik ve doğal bir görünümü amaçlarken pembe estetik denilen dişi hem estetik hem de doğal görsteren bir diş eti estetiği hedeflenir.
İmplant tedavisinin hemen ardından normal hayatıma devam edebilir miyim?
Tedavi çok büyük bir bölge için uygulanmıyorsa ertesi gün işe gidebilir, günlük hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Her diş hekimi implant tedavisi yapabilir mi?
Dental implant uygulamaları spesifik bir cerrahi işlemdir. Çene cerrahisi ve implantoloji alanında uzmanlaşmış, uzman diş hekimleri ve implant konusunda eğitim almış Diş Hekimleri tarafından tarafından yapılmalıdır.
Diş Çekiminden Kaç Gün Sonra İmplant Yapılır?
Diş çekiminden sonra çekim yarasının iyi olması ve çekim yapılan bölgenin kemikleşmesi için 1,5 ile 2 ay kadar beklenilmesi gerekir. Bazen bu kadar zaman beklenmeden de yapılır. Diş çekimi ile aynı anda da bazı durumlarda implant yerleştirilebilir. Bu şekilde oluşacak kemik kaybı minimize edilmiş olur. Ancak bu karar vakaya göre değişir ve Diş hekimi tarafından kararlaştırılır. Ancak kimi zaman da kemik tozu kullanmak gerekir. Bazı durumlarda diş çekimi yapıldıktan sonra komplikasyon oluşumu ortaya çıkarsa 3 ay gibi bir zaman beklenmesi gerekir. İmplant uygulamasının doğal diş durumuna gelme kıvamı 8 ile 12 hafta sürebilir. Kemiğin iyileşmesi halinde implant üzerine protez diş takılır. Tüm bu süreçlerde hekimlerimizin verdikleri tavsiyelere ve uyarılara dikkat etmek gerekir. Bu şekilde olursa süreç, daha rahat ve sağlıklı biçimde atlatılır.
İyileşme Süreci Boyunca Dişsiz Kalacak Mıyım?
Uygulama iki aşamalı bir tedavi olduğu için, iyileşme sürecinde geçici dişleriniz yapılır. Bu sayede iyileşme süresi boyunca normal hayatınıza devam edebilirsiniz.
İmplant uygulamasının riski var mıdır?
Ağız içi ya da diğer cerrahi tedavilerde karşılaşılabilecek risklerin dışında bir risk söz konusu değildir.
İmplant tedavisi herkese uygulanabilir mi?
İmplant tedavisi genel bir sağlık sorunu olmayan ve kemik gelişimini tamamlamış her hastaya uygulanabilir. Nitekim kalp, tansiyon, şeker ve benzeri genel sağlık sorunları olan hastalarda da hastanın durumu kontrol altında ise doktor gözetimde implant tedavisi mümkündür.
İmplant tedavisinde yaş sınırı var mıdır?
İmplant diş yapımı çene kemiğinin yapısıyla ilgilidir. Bu yüzden hastalara implant yapılabilmesi için mutlaka kemik gelişimini tamamlamış (bayanlarda 15-16, erkeklerde 17-18 yaşından sonra) olması gerekmektedir. İmplant diş tedavisinde kemik gelişimi ile ilgili temel yaş sınırı ortalama 18 yaştır. Genç hastalarda implantları çenenin büyümesi durur durmaz yerleştirmek mümkündür. Yaş aralığının diğer ucunda herhangi bir ciddi tıbbi faktör olmaması ve implant tedavisine uygun bir aday olunması şartıyla bir yaş sınırı yoktur. İmplant diş uygulamasında üst yaş sınırı yoktur. Yaşı çok ileri olan kişilerde bile implant tedavisinin yapılmasında herhangi bir sakınca görülmemektedir. Genel sağlık durumu iyi olan, çene kemiğinde yeterli kemik bulunan ve kemik gelişimi tamamlanmış hastalara implant tedavisi uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak bu yaşta veya öncesinde oluşabilecek sistemik bozukluklar implant ameliyatının tamamlanmasında zorluklara neden olabilir.
Hangi durumlarda implant yapılmaz?
  • Kemik gelişimini tamamlamamış hastalarda
  • Cerrahi operasyona müsaadesi olmayan kalp rahatsızlığı olan hastalarda
  • İleri düzey kontrolsüz şeker hastalarında
  • Hemofili ve otoimmun hastalık gibi sistemik hastalıkları bulunan hastalarda
  • Stabil olmayan aşırı yüksek tansiyonu olanlarda
  • Kanında pıhtılaşma problemi olan hastalarda
  • Bifosfonat, kortikosteroid veya immun sistemi baskılayıcı ilaç kullanan hastalarda
  • Baş ve boyun bölgesinden kanser tedavisi görmüş hastalarda
  • Aşırı alkol ve sigara kullanan hastalarda
  • Hamilelerde uygulanamamaktadır.
İmplant tedavisi sonrası hemen yemek yiyebilir miyim?
İmplant operasyonundan sonraki 2 saatte kesinlikle herhangi bir yiyecek ya da içecek tüketilmemeli, takip eden 24 saatlik dönemde ise dişte hassasiyet oluşturabilecek aşırı sıcak, soğuk ya da sert besin gruplarından uzak durulmalıdır. Ameliyatınızı takip eden iki gün boyunca sadece aşağıdaki gibi sıvı ve yumuşak yiyecekler tüketebilirsiniz:
  • Pişmiş tahıllar
  • Yoğurt
  • Pürüzsüz çorbalar
  • Süzme peynir
  • Dondurma
  • Patates püresi
  • Protein karışımları
  • Puding
Ameliyatınızı takip eden üçüncü günde, fazla çiğneme gerektirmeyen yumuşak yiyecekler yiyin:
  • Pişmiş erişte
  • Makarna ve peynir
  • Yumuşak sandviçler
  • Haşlanmış veya çırpılmış yumurta
Dikkat: Çıtır veya sert yiyeceklerden, asitli ve baharatlı yiyeceklerden kaçının. Çoğu kişi ameliyattan yedi gün sonra normal diyetlerine hekim önerisi ile devam edebilirler.
Tedavi sürecinde karşılaşabileceğimiz sorunlar var mıdır?
İmplant tedavisi sürecinin başarıyla tamamlanması için diş hekiminin sorumlulukları olduğu kadar hastanın da sorumlulukları vardır. Özellikle yapay diş köklerinin çene kemiğine kaynaşması için beklenen 3-6 aylık dönemde hastanın ağız ve diş bakımına son derece dikkat etmesi gerekir. Nitekim diş hekimleri de hastalarına tedavi süresince bu türden uyarıları yineler. Kötü bir ağız ve diş bakımı implantın dezavantajları arasında sayabileceğimiz en yaygın sorunlardan biri olan implant enfeksiyonunu beraberinde getirebilir. İmplant enfeksiyonu, implantın kaynaşma sürecini ciddi oranda uzatabileceği gibi sürece baştan başlanmasını bile gerektirebilir. Ayrıca enfeksiyon nedeniyle implantta ağrı ve kanama gibi sorunların da gelişmesi muhtemeldir. Eğer sigara kullanan biriyseniz implantın dezavantajları içerisine tedavi sürecinde sigarayı ciddi oranda azaltmanız ve hatta bırakmanız gerektiğini de eklemelisiniz. Yapılan çalışmalara bakıldığında sigara kullanımı implant enfeksiyonu gibi sorunlarla karşılaşılmasının en büyük nedenlerinden biridir. Ayrıca sigara dumanı içerisindeki toksik maddeler ağız içi yaraların iyileşmesini geciktirdiği için ilk operasyondan sonra diş dokusunun toparlanmasını zorlaştırır.
Diş implatının dezavantajları var mıdır?
Cerrahi İşlem: Diş implantı uygulaması cerrahi bir prosedürdür ve lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Cerrahi işlemlere bağlı olarak, bazı hastalarda geçici ağrı, şişlik ve rahatsızlık gibi yan etkiler görülebilir. Uzun Süren Tedavi: Diş implantlarının çene kemiği ile tam olarak kaynaşması ve iyileşmesi birkaç ay sürebilir. Bu süre boyunca, geçici bir diş protezi kullanılması gerekebilir. Dolayısıyla, diş implantları zaman alıcı bir tedavi süreci gerektirir. Maliyet: Diş implantları diğer restoratif seçeneklere göre daha yüksek maliyetli olabilir. İmplant tedavisi, implant sayısına, cerrahi gereksinimlere, ek tedavilere ve kullanılan malzemelere bağlı olarak fiyatlandırılır. İmplantı yerleştirecek kemik yoksa kemik ve diş eti grefti işlemleri gerekebilir ve bu da tedavinizin maliyetini artırabilir.
Devlet implant uygulamasını karşılıyor mu?
Ülkemizde implant maliyeti devlet tarafından karşılanmamaktadır.
İmplant için uygun muyum?
İmplantlara iyi bir aday olabilmek için ağız ve genel sağlığınızın iyi olması gerekir. Ayrıca diş implantını desteklemek için çenenizde yeterli kemiğe sahip olmanız, periodontal hastalıklardan arınmış olmanız ve sağlıklı diş eti dokularına sahip olmanız gerekir. Genel olarak aşağıdaki durumlarda diş implantları için iyi bir aday olabilirsiniz:
  • Bir veya daha fazla dişinizin eksik olması
  • Diş implantını sabitlemek için yeterli kemiğe sahip olunması
  • Tamamen gelişmiş bir çene kemiğine sahip olunması
  • Sağlıklı ağız dokularına sahip olunması
  • Takma diş takmak istemiyor veya kullanamıyorsanız
  • Kemik iyileşmesini etkileyecek tıbbi bir durumunuzun olmaması